Het ontwikkelen van een website

De inhoud van je website

Wat is het doel van je website? Dit is de allereerste vraag die je jezelf moet stellen voor je aan de slag kan gaan. Een website kan een pagina zijn waar je bijvoorbeeld jouw onderneming en haar producten of diensten voorstelt, maar het kan ook veel meer zijn.

Je kan de bezoekers heel snel en eenvoudig contact laten opnemen, je kan ze iets bijleren, of zelfs iets gratis aanbieden. Op deze manier heb je direct een veel betere band met de bezoeker van je website. Dit vergroot allemaal de kans dat ze een klant worden. Je kan ook je producten of diensten op je website verkopen, dit heet een webshop (denk aan Zalando, Mediamarkt…).

De website ontwerpen

Nu je weet wat de inhoud van de website ongeveer zal zijn, zal je moeten kijken hoe je deze kan gaan presenteren. Het ontwerpen van de website gebeurt in eerste instantie met een snelle schets. Dit kan gewoon een voorbeeld van de layout zijn op een blad papier. Zo een schets wordt ook een wireframe genoemd.

Bij het ontwerpen van de website mag je zo creatief zijn als je wil, maar er zijn wel een paar regels/standaarden die je best volgt. Je kan bijvoorbeeld het logo best in de linkerbovenhoek (of bovenaan in het midden) van je website zetten. De achtergrond van de website is best wit of een andere lichte kleur. Maak vooral je website niet te ingewikkeld. Less is more.

De website maken

Aan de hand van de wireframe kan je beginnen met het ontwikkelen van de website. Een website is in essentie opgebouwd uit HTML, CSS, en Javascript. Deze talen zijn doorheen de jaren natuurlijk veel krachtiger en groter geworden. Tegenwoordig worden alsmaar meer frameworks gebruikt om websites te maken.

Je website is een uitbreiding van je onderneming en volgt dus best de huisstijl. Voor ons was dit bijvoorbeeld de blauwe tinten, veel witruimte, de illustraties zoals de toffe mannetjes en de vormen, het lettertype… Buiten het vormgeven van de website en de inhoud schrijven moet je ook rekening houden met veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

Online en onderhoud

Je website moet natuurlijk online staan zodat andere mensen deze kunnen bezoeken. Er zijn twee mogelijkheden om je website online te zetten. Je kan dit zelf doen, of je kan een webhost gebruiken. Een webhost doet eigenlijk al het werk en zorgt ervoor dat jouw website altijd bereikbaar is.

Je hebt ook een domeinnaam nodig voor je website. Een domeinnaam is een verwijzing naar het IP-adres van de website. Elke website op het internet heeft een IP-adres. Het IP-adres van Facebook is bijvoorbeeld 179.60.195.7, dat van Repage is 213.136.26.181. Deze IP’s zijn voor iedereen toegankelijk, maar onmogelijk om mee te werken. Om dit probleem op te lossen gebruikt men domeinnamen (bijvoorbeeld facebook.be, repage.be).

Voor het online brengen en onderhouden van de website betaal je dus een maandelijks of jaarlijks bedrag. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de grootte van je website, je webhost, en de populariteit van de domeinnaam.